Navigatie

   
Woordenboek
Wij proberen alle teksten en afbeeldingen die u op onze website kunt lezen begrijpelijk, overzichtelijk en in mensentaal te schrijven, toch kan het voorkomen dat er (vak)termen gebruikt worden die we niet op een andere manier kunnen verwoorden. Op deze pagina vindt u daarom ook een opsomming van de meest gebruikte vaktermen. Heeft u naar aanleiding van deze pagina nog een vraag of opmerkingen, schroom niet en neem contact met ons op.
 
Algemeen

Schijfruimte in MB (Mega-Bytes)
  Dit is de beschikbare ruimte waarop uw website geplaats wordt en waarop uw (on)gelezen email komt te staan. De 120 MB van ons basic pakket voldoet ruimschoots aan de meest veeleisende gebruiker.
                                               

Dataverkeer
  Zodra er iets van uw website wordt verstuurd naar een gebruiker wordt er dataverkeer gegenereerd. De gestelde 7 GB (7000MB) die standaard bij ons basic pakket geleverd wordt is een zeer ruime hoeveelheid. Het E-Mail hosting pakket heeft een "fair-use" dataverkeer waarde, dit houdt in dat er in princiepe geen limiet aanwezig is mits het verbruik van het pakket niet met enige regelmaat ver boven het gemiddelde van de gehele server uitkomt.  
                                               

Domein naam
 

Dit is de naam waaronder uw site bekend is voor de internet bezoeker, bijvoorbeeld: www.novanation.nl. Het is de basis van een goed draaiende website. Het is aan te bevelen ook de vaak voorkomende type fouten in uw bedrijfsnaam vast te leggen, zodat een bezoeker toch op uw site beland als hij/zij uw domeinnaam foutief intypt.

TIP: U krijgt i.c.m. een hostingpakket de registratie van een domeinnaam gratis.

                                               
E-Mail

E-Mail account
  Dit zijn de mail boxen waarin uw inkomende mail wordt opgeslagen en onder deze naam kunt u ook mail versturen. Bijvoorbeeld: sales@mijn-domein.nl. Deze worden bij vrijwel alle pakketten onbeperkt aangeboden.
                                               

POP3 / IMAP
  Vrijwel alle ISP's (internetproviders) bieden hun gebruikers e-mail via POP3. Die term POP3 staat voor Post Office Protocol (3e versie). Dit stamt uit de tijd waarin pc's lang niet altijd verbonden waren met het internet of een ander netwerk, waardoor het aantrekkelijk was berichten offline te verwerken. Nadat de verbinding met de mailserver is gelegd worden de e-mailberichten gedownload naar uw pc, lokaal opgeslagen en gewist van de server. Ook als de verbinding met de server is verbroken is het nu mogelijk de berichten te lezen.
IMAP staat voor Internet Message Access Protocol en is ontwikkeld voor online e-mailhandelingen. Met online wordt bedoeld dat de verbinding tussen de client (uw pc) en de server niet wordt verbroken en dat de e-mail niet van de server wordt verwijderd, zodra die gelezen is. Met IMAP worden alle e-mails, inclusief de indeling, in mappen opgeslagen op de e-mailserver. Via een e-mailclient kunnen de mappen en berichten worden benaderd als een soort mapstructuur, vergelijkbaar met die van een harde schijf. De mail servers ondersteunen zowel de POP3 als het IMAP protocol.
                                               

E-Mail aliassen - adressen
  Dit zijn de aliassen/adressen die u kunt linken aan een van uw bestaande mail accounts/boxen. Deze worden standaard bij al onze pakketten onbeperkt aangeboden.
                                               

Auto responders
  Indien een collega of vriend verhinderd is de email te lezen, kunt u het systeem een automatisch door u ingesteld mailtje naar de afzender laten sturen, wel of niet met een vooraf ingestelde bijlage, erg handig.
                                               

E-Mail forwarding
  Indien u meerdere email accounts heeft, bijv. helpdesk@uwdomein.nl - verkoop@uwdomein.nl en info@uwdomein.nl kunt u deze alle drie laten doorsturen naar info@uwdomein.nl . Dankzij dit systeem voorkomt u dat u meerdere accounts moet controleren op nieuwe email.
                                               

Mail groepen
  Een mailgroup kunt u gebruiken om in meerdere accounts hetzelfde e-mailtje te ontvangen. Als u wilt dat iedereen binnen een door u geselecteerde groep een kopie krijgt van een ontvangen e-mail, dan maakt u een mailgroup aan. Alle leden die u heeft toegevoegd aan de mailgroup ontvangen automatisch een kopie.
                                               

Mailinglist
  Deze optie is erg handig om bijv. een nieuwsbrief te versturen. U kunt een professionele lijst opstellen met mail adressen waar u vervolgens een centrale mail aan kunt versturen. Bij alle pakketten is het aantal onbeperkt.
                                               

Webmail
  Via de online webmail van Nova Nation (Horde) kunt u uw emailberichten overal ter wereld lezen en versturen. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een simpele internetverbinding.
                                               

Catch-all mail
  Een catch-all mail is een mogelijkheid om ervoor te zorgen dat alle email die gestuurd wordt naar een niet bestaand adres onder uw domein, doorgestuurd wordt naar een ingesteld email adres. U mist nooit meer een emailtje.
                                               
Ondersteuning

HTML code
  Dit is de code die bij veel websites de basis vormt van het script gebeuren. Onze servers ondersteunen volledig de basis codering van een website, de HTML code.
                                               

PHP 4
  Dit is een script taal die de server verteld welke statische pagina hij terug moet zenden naar de gebruiker, dankzij deze script taal (die steeds meer gebruikt wordt) kunnen website pagina's dynamisch gemaakt worden.
                                               

 

WML - WAP support
  WAP is de techniek om website's op mobiele telefoons weer te kunnen geven, voordat een gemaakte website correct op een mobiele telefoon veschijnt moet deze gecompileerd worden door de server. Onze servers ondersteunen het WAP proces, de website's die u bij ons hosted worden op mobiele telefoons weergegeven in kleur.
                                               

CGI Scripts
  U heeft bij al onze pakketten een eigen CGI directory waardoor u de mogelijkheid heeft eigen CGI scripts op uw website te draaien.
                                               

Mod_perl en Mod_python
  Dit zijn twee scripting talen die beide door onze servers ondersteund worden. Het Mod_perl wordt ookwel vaker in de volksmond Perl genoemd.
                                               

 

 
   
                                               

SSI - Server Side Includes
  Server Side Includes maken het mogelijk om documenten "on the fly" te maken. Voorbeelden hiervan zijn tijd en datum op een webpagina, de laatste modificatie datum van een bestand etc. Verder kunnen deze ook gebruikt worden als een interface voor CGI en shell programma's.
                                               

MySQL Database
  Deze database engine is ontworpen om snelle toegang tot data te verkrijgen. Wij verzorgen de infrastructuur om een database op te zetten. In de meeste gevallen is custom ontworpen programmatuur nodig (meestal in Perl of PHP) om een functionele web-to-database interface te maken. Daarnaast installeren wij standaard phpMyAdmin zodat u heel gemakkelijk uw database kunt beheren.
                                               
Extra

phpMyAdmin
  Met phpMyAdmin, het bekende MySQL database beheer programma kunt u eenvoudig en snel uw databases beheren en bewerken, tevens zit er een functie in die a.d.v. een database tabelrecord uw PHP code genereerd, handige tool. Dit programma wordt bij elk pakket waar u 1 of meer databases heeft gratis ter beschikking gesteld.
                                               

Sub-domeinen
  Wilt u uw website nog beter bereikbaar maken? Met een subdomein kan het. Een subdomein houdt in dat in de plaats van de www voor uw domein een ander woord kunt toewijzen, bijvoorbeeld producten.uwdomein.nl. Dit subdomein verwijst naar een pagina of website binnen uw domein, bijvoorbeeld www.uwdomein.nl/producten/. Het grote voordeel van subdomeinen is dat uw bezoekers deze pagina veel makkelijker kunnen bereiken, door producten.uwdomein.nl in te typen, in plaats van de lange url, met de bijkomende typfouten.
                                               

FTP Accounts
  FTP (File Transfer Protocol) is de standaard die gebruikt wordt om pagina's te uploaden en op de server te zetten. U heeft ongelimiteerd FTP toegang tot uw hosting account, 24 uur per dag. U kunt dus altijd uw pagina's verversen of nieuwe pagina's op de server plaatsen. Hierbij kunt u voor elke beheerder of website bouwer een eigen FTP account aanmaken. Ook een afzonderlijk en onafhankelijk subdomein FTP account kunt u instellen. Alle pakketten hebben het aantal accounts standaard onbeperkt.
                                               

Webusers
  Als u meerdere mensen gebruik wilt laten maken van uw serverruimte, kunt u webusers aanmaken. Webusers kunnen eigen pagina's publiceren binnen uw domein. Zo krijgt bijv. webuser 'Maikel' de site onder www.uwdomein.com/~maikel toegewezen. Op deze manier kunt u meerdere websites publiceren en beheren onder uw account. Elke webuser heeft ook een individueel FTP-account met elk een eigen wachtwoord.
                                               

Crontab
  Crontab wordt ook wel vaker Cronjobs genoemd. Met crontab kunt u op een bepaald tijdstip een script laten uitvoeren. U kunt zelf instellen wanneer en welk script. U kunt dit via uw control panel instellen. Let op: houd u er rekening mee dat de server belasting negatief beinvloedt wordt indien een script vaak achter elkaar gestart wordt door Crontab. Neem voor informatie contact op met de helpdesk.
                                               

Protected directory's
  D.m.v. de optie Protected directory's kunt u elke directory afschermen d.m.v. een wachtwoord en alleen toegankelijk maken voor de u opgegeven gebruikers. Dit is uitermate handig als u bijvoorbeeld een bepaalde pagina niet voor het publiek wilt open zetten maar alleen voor de administrators of andere gebruikers.
                                               

Eigen "ERROR" pagina's
  U heeft de mogelijkheid om gemakkelijk eigen error pagina's te plaatsen. Indien een bezoeker bijvoorbeeld op een dode link (code 404) terechtkomt of een pagina die afgeschermd is probeert te openen, wordt deze pagina weergegeven. Voor de ervaren gebruikers hebben we ook het zogenaamd .htaccess bestand waarmee de mogelijkheden aanzienlijk uitgebreider wordt.
                                               

Geavanceerde statistieken
  Via een simpele link kunt u al uw statistieken van en naar uw site en ftp omgeving bijhouden en weergeven, u kunt dit gedeelte beveiligen via een wachtwoord of als onderdeel van uw site nemen. Klik hier om een voorbeeld te zien van Webalizer.
                                               

Log-data-file's
  Dit zijn text bestanden waarin elke handeling van uw account wordt vastgelegd, elk adres van elke bezoeker, inlog handelingen, foutmeldingen etc. etc. Dit is zeer handig voor de professionele Internet IT specialis of webdesigner/applicatie ontwikkelaar.
                                               

Control Panel
  Elk hosting pakket heeft bij Nova Nation de beschikking over het professionele Plesk Reloaded Control Panel waarin u bijna elk detail van uw hosting pakket 24/7 kunt instellen. Ook is binnen het control panel nog meer documentatie aanwezig over onze diensten tijdens het gebruik. Wilt u een virtuele rondleiding? Klik hier...
                                               

SSL Certificaat - Secure Server
  Een zogenaamde Secured Server is een beveiligd gedeelte van uw website die toegankelijk is via een ander IP-adres. De data van en naar uw website wordt dan versleuteld verstuurd met een 128-bits encryptie methode. Dit is vooral praktisch als u een internetwinkel heeft of werkt met klantgegevens die niet zomaar ongecodeerd over het Internet verstuurd kunnen worden. Voor een secured server heeft u een zogenaamd SSL certificaat nodig. Nova Nation levert u ook deze certificaten. Uw site wordt dan voorzien van een erkend 'https' prefix, in plaats van 'http'.
                                               

DNS Beheer
  DNS (Domain Name System) is de tabel voor uw domein en volgt ook de essentiele basis voor een goed functionerend hosting pakket. In deze DNS tabel staat beschreven waar een subdomein naar toe moet verwijzen, welke name-servers er gebruikt moeten worden, welke inkomende mail server ingesteld staat. De mogelijkheden zijn onbeperkt als u deze tabel gaat aanpassen. Indien u weet wat u doet kunt u bij Nova Nation kosteloos een verzoek indienen om het DNS beheer in handen te nemen. Let op: op moment dat wij u deze toegang geven zal er geen gratis technische support meer worden gegeven indien een defect wordt veroorzaakt doordat de DNS verkeerd ingesteld staat.
                                               
 

.pdf documenten
  PDF documenten zijn bestanden waarin de tekstopmaak met of zonder afbeeldingen er op elke pc waar ook ter wereld hetzelfde uitziet op het scherm en op de printer. Voor al onze contracten, facturen en allerlei andere documenten maken wij gebruik van deze zogeheten PDF documenten. Deze kunt u gratis en eenvoudig lezen met 'Adobe Acrobat Reader'. Download hier de laatste versie van Acrobat Reader.
                                               
Vragen?
  Heeft u nog een vraag of u wilt meer informatie over een bepaald onderdeel? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag.
                                     

Terug naar boven

 
     
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright 2003-2006 Nova Nation, All Rights Reserved. | Disclaimer | Sitemap